Senarai Pemenang bagi Peraduan Duit Raya Bersama MFI 2022
May 9, 2022Jom Masak Sambal Tumis Bebola Ikan
January 8, 2023Jom Masak Mee Kari 🍜
Bahan untuk rempah tumis :
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
5 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
Bahan untuk kisar halus :
4 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 batang serai, hiris nipis
2 sudu besar udang kering, rendam sehingga lembut
Bahan untuk bancuhan rempah :
4 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk cili
Bahan-bahan lain :
1 bungkus Muslim Mee Kuning
Potongan isi ayam
Kerang rebus
Udang
Air rebusan kulit udang
Santan cair
Muslim Bebola ikan (fishball)
Tauhu puff
Kiub ayam
Santan pekat
Bahan-bahan untuk hiasan :
Telur rebus
Sawi
Taugeh
Bawang goreng
Cili merah dan hijau
Limau Kasturi
Cara-cara penyediaan :
1. Panaskan air sehingga mendidih dan celur mee kuning seketika. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak, masukkan bahan rempah tumis dan kacau sehingga naik bau. Masukkan pula bahan kisar halus bersama pes rempah kari. Kacau sehingga agak garing dan betul-betul pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak kemudian tuang air rebusan udang dan santan cair. Masak kuah sehingga mendidih.
4. Masukkan pula santan pekat, bebola ikan, kek ikan, udang, kerang, asam gelugor dan kentang (ataupun keledek) lecek. Kacau kuah semasa proses memasak supaya santan tidak pecah minyak.
5. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Hidangkankan mee bersama bahan hiasan dan tuang kuah secukupnya. Siap!