Mengenai Kami - Muslim Food Industries

Mengenai

Mee Muslim

PENGENALAN

MUSLIM FOOD INDUSTRIES


Pengasas Muslim Food Industries adalah ustaz Jamaludin bin Yusof. Beliau merupakan seorang guru sains di beberapa buah sekolah di daerah Terengganu dan lebih dikenali dengan panggilan Cikgu Din oleh penduduk setempat.

Ketika di era 80-an beliau mendapati pengeluar makanan dan ekonomi di monopoli oleh kaum bukan bumiputera. Mengambil tanggungjawab fardhu kifayah untuk memenuhi keperluan makanan umat islam dan jihad ekonomi, pada tahun 1986 beliau mengambil keputusan untuk menamatkan perkhidmatan dari kerjaya seorang guru, dan menubuhkan Muslim Food Industry (MFI). Ketika itu MFI merupakan satu-satunya pengeluar mee kuning bumiputera yang kian meningkat naik dan mendapat sambutan baik dari pelbagai pihak.

Bermula dengan menjalankan perniagaan secara kecil-kecilan dan perniagaan beliau terus berkembang dengan lebih maju. Seiring perkembangan semasa pada tahun 2007 beliau telah menukar nama Muslim Food Industry kepada Muslim Food Industries bagi melestarikan kepelbagaian produk muslim di pasaran semasa. Menjelang tahun 2011 MFI menaik taraf kilang yang sedia ada kepada kilang yang lebih canggih dan efisien bagi menampung permintaan yang semakin meningkat dan lebih berdaya saing.

Beliau telah kembali ke rahmatullah pada tahun 2014 ketika berusia 63 tahun. Setelah kejayaan demi kejayaan yang membanggakan di bawah kendalian beliau, survival syarikat Muslim Food Industries diteruskan pula oleh putera-putera beliau dan anggota-anggota pentadbiran MFI yang berkrediabiliti dan berpengalaman dalam sektor industri pemakanan.

PENERANGAN LOGO & PENGIKTIRAFAN

MUSLIM FOOD INDUSTRIESPengiktirafan

Muslim Food Industries