Muslim Laksa Terengganu - Muslim Food Industries
Resepi Muslim Mee Bandung Muar
July 10, 2017
Muslim Char Kuey Teow Basah
July 19, 2017
Resepi Muslim Mee Bandung Muar
July 10, 2017
Muslim Char Kuey Teow Basah
July 19, 2017
Show all

Muslim Laksa Terengganu

Mee_Kuning_Teow_Kuey_Kway_Muslim_Halal_Cili_Boh_Laksa_Terengganu_Beras_Sedap_Rojak_Muslim_Food_Industries

Mee_Kuning_Teow_Kuey_Kway_Muslim_Halal_Cili_Boh_Laksa_Terengganu_Beras_Sedap_Rojak_Muslim_Food_Industries

Bahan-bahan

1 kg Muslim Laksa Beras [celur dan toskan]

 

Bahan Ulaman [hiris halus]

1 kuntum bunga kantan

3 btg kacang panjang

1 cawan taugeh

5 helai daun gajus

¼ biji kubis bulat

1 btg timun

1 ikat daun kemangi/selasih

1 helai daun kunyit

 

Tambahan perasa:

2 sudu Muslim Cili Boh

2 inci belacan [ dibakar wangi]

1 sudu Muslim Garam Halus

 

Bahan utk kuah:

2 sudu Muslim Cili Boh

½ kg ikan selayang

1 biji kelapa (diambil santan)

½ kerek gula melaka sederhana besar (nisan)

1 sudu bsr kerisik

1 sudu bsr rempah gulai bunga – buat pes campurkan dengan sikit air

3 keping asam keping

2 sudu bsr minyak masak utk menumis

garam secukup rasa

 

Bahan mesin

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

2 cm halia

2 cm lengkuas

 

Cara membuat:

  1. Ikan direbus kemudian dibuang tulang dan dikisar halus.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.kemudian baru masukkan pes rempah gulai.
  3. Masukkan santan, asam keping, isi ikan, garam, kerisik dan gula melaka.
  4. Masakkan kan sehingga kuah naik minyak dan sederhana pekat serta bangkit baunya.
  5. Hidangkan Muslim Laksa Beras bersama kuah, ulaman dan sambal belacan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.