Kepentingan Makanan Halal - Muslim Food Industries
apple-cider-e1428914748119_Menu Diet Sehat untuk Fitness_beras_putih_Mee_Kuning_Teow_Kuey_Kway_Muslim_Halal_Cili_Boh_Laksa_Terengganu_Beras_Sedap_Rojak_Muslim_Food_Industries_03
15 Khasiat Cuka Epal (Anda Akan MENYESAL Jika Tidak Tahu)
August 30, 2017
Kenapa Mee Kuning warnanya Kuning
February 24, 2019
Show all

Kepentingan Makanan Halal

Makanan merupakan keperluan asas manusia. Makanan yang terbaik untuk semua manusia adalah makanan yang halal. Konsep pemakanan halal dalam Islam ialah halal lagi baik (halalan toyyiban) iaitu terdiri daripada makanan yang berkhasiat dan tidak memudaratkan. Allah S.W.T telah menggariskan panduan kepada manusia mengenai gaya pemakanan yang terbaik. Di dalam Surah al-Baqarah ayat 168 Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:
            “Wahai sekalian manusia, makanlah daripada makanan yang halal lagi baik daripada apa yang terdapat di atas bumi…”.
Dalam konteks masyarakat Islam, pengambilan makanan yang halal amat penting kerana ianya memberi implikasi terhadap ibadah yang dilaksanakan.

Kepentingan makan makanan halal

1) Menyihatkan tubuh badan.

Kesihatan tubuh badan termasuklah dari aspek fizikal, mental dan rohani. Pemakanan yang baik dapat mempengaruhi pemikiran seseorang. Ianya menjadikan seseorang itu lebih cergas, sihat dan kehidupannya lebih terjamin.

2) Terhindar dari kemungkaran.

Bagi umat Islam sendiri, konsep halalan toyyiban itu sendiri dapat menghindarkan diri dari perbuatan dosa. Di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, menyatakan bahawa salah satu doa yang tidak diterima oleh Allah adalah kerana makanan yang dimakannya ialah daripada sumber yang haram, minumannya daripada sumber yang haram dan pakaiannya juga daripada sumber yang haram.

3) Terhindar daripada penyakit yang merbahaya.           

Misalnya, Allah s.w.t telah mengharamkan daging babi kerana kajian sains membuktikan bahawa terdapat cacing pita dan virus JE (Japanes Enceplytis) dalam babi. Kedua-duanya dikatakan sukar untuk dibunuh. Maka dari itu, mematuhi perintah Allah S.W.T dalam menjaga soal makanan dan minuman atau apa juga produk kegunaan umat Islam hanya yang halal amat penting supaya memberi kebaikan kepada individu itu sendiri terutama dari segi kesihatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.